120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика
120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика

120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика

  • Модел: 120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практи
  • Наличност: В наличност
  • 18.00 лв.

Книгата е събрала опита на сръбския психотерапевт и православен мислител Владета Йеротич, изяснен по достъпен начин в отговорите му на многобройни въпроси, отправени към него в писмен вид или на срещи дискусии.

В нея ще разпознаете и собствените си терзания и размишления, свързани с личностните ни кризи и проблемни отношения, въпроси, касаещи националната и религиозна идентичност в съвременните условия; ще откриете утеха и просветление в моменти на отчаяние при сблъсъка с тежките житейски въпроси като болестта или смъртта. С удивление ще надникнете в пластовете на човешката същност - как езическият и старозаветният човек се проявяват в нас, за да може с дара на свободата и отговорността да поемем по пътя на новозаветния човек.

Това, което отличава Владета Йеротич като мислител и вярващ човек, е проницателното му вглеждане в противоречивата човешка природа, познание, от което черпи преди всичко състрадание и милосърдие към страдащото човешко същество. Като психотерапевт е провокиращ, отправяйки предизвикателство към своите колеги да не пренебрегват религиозната диспозиция в себе си и в пациента, да преосмислят отношението и терапията на чувството за вина и да развиват вярата, надеждата и любовта като добродетели. Като християнски мислител отправя призив към религиозния човек, предизвиквайки го да преодолее инфантилната религиозност и да претвори патологията в творчество и в триумф на свободата, отговорността и милосърдието.

Преводът е дело на Татяна Филева.

 

 

♦  ♦  ♦

Академик проф. Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград. Завършва медицина, специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи психология и богословие. Има значителен принос за цялостното развитие на психотерапията в Сърбия. По-късно се насочва и към граничната област между религията и психотерапията. Проф. Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.

Ключови характеристики
ISBN 9789542972402
SKU BKBKD000431
Автор Владета Йеротич
Брой страници 336
Жанрове Духовна и философска проза, Психическо здраве и самоусъвършенстване, Религия, Християнство
Издателство Омофор
Категория Духовност, митология, езотерика

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение