Карате - философията на Киокушин
Карате - философията на Киокушин

Карате - философията на Киокушин

  • Модел: Карате - философията на Киокушин
  • Наличност: В наличност
  • 19.99 лв.

Настоящата книга ще ви запознае с изключителната личност на Сосай Масутацу Ояма и неговия път до границите на собствените си душевните терзания и физическите възможности, благодарение на които е въплъщение на впечатляващо съчетание на Дзени Будо майстор по бойни изкуства. Всеки сериозен последвател на карате или бойни изкуства може да научи много от тази поучителна книга. В нея са включени препоръки и мъдрости за Киокушин карате, които са духовното завещание на майстора към неговите ученици с цел да изучат духовните страни по своя път в карате и същевременно да подобрят разбирането и качеството на живота си.

Сосай Масутацу Ояма (1923-1944) „Божествения юмрук“, карате легенда и основател на Киокушин карате е роден на 27 юли 1923 г. в село Кимдже, Северна Корея в близост сега до границата с южно корейския град Гунсан, с корейското име Йьонг И-Чои. В ранна възраст той отива в Манджурия, а след това и Южен Китай, където живее във фермата на по-голямата си сестра. Когато бил на 9 години, той започнал да изучава една от формите на корейските бойни изкуства, наречена „осемнадесет техники“ (Шаку-рики), преподавана му от г.н Йи, който по това време работел във фермата. Ояма се завръща в Корея на 12-годишна възраст и продължава обучението си по бойни изкуства. 

На 13-годишна възраст заминава за Япония, за да стане военен пилот, където продължава да практикува бойни изкуства, джудо и бокс. Един ден среща случайно няколко ученици, трениращи карате Шотокан и решава да отиде в доджото на Гичин Фунакоши (1868-1957) в университета Такушоку, където преподава синът му Йошитака Фунакоши (1906-1945). Когато навършил 18 години, той получил 2-ри Дан от Гичин Фунакоши. Ояма продължава да тренира Джудо в квартал Асагая в Токио и когато постъпва в императорската армия на 20-годишна възраст, вече има 4-ти Дан. През октомври 1946 г. за първи път отива в планината Минобу, където прекарва половин година, а от април 1948 в продължение на година и половина живее в планината Киъосуми, където продължава да подобрява уменията с по карате. 

В началото  на 50-те години на 20.век Масутатцу Ояма започва да тренира карате в доджото по Годжу-рю в Токио при легендарния карате майстор Гоген Ямагучи – „Котката“ (1909-1989) и четири години по-късно получава от него 4-ти Дан. 

През 1952 г. Ояма пътува из САЩ, демонстрирайки карате по арени и телевизията, чупейки дъски, камъни и рога на бикове, което го превръща в сензация. След завръщането си в Япония през 1954 г. Ояма открива първото си доджо „Ояма Карате“, в квартал Медзиро на Токио, което се превръща в истинска „Мека“ за бойци от цялата страна. 

През октомври 1963 г. започва строителство на ново здание на Международната федерацишя по карате Киокушин, което Ояма открива през юни 1964 г. и което получава официалното име Киокушин-кайкан – „Дворецът на Обществото на Абсолютната Истина“. Същата година Ояма получава и японско гражданство. До последните дни от живота си Масутатцу Ояма провежда обучение в него, представлявайки ярък пример за истински Будо майстор. Умира от рак на белите дробове на възраст 71 година на 26 април 1994 г. Ключови характеристики
ISBN 9789545783685
SKU BKBK0005085N
Автор Масутацу Ояма
Брой страници 108
Жанрове Бойни изкуства и самозащита, Духовни учения
Издателство Хелиопол
Категория Духовност, митология, езотерика Туризъм и спорт

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение