Изкуството на войната. Без цензура (твърди корици)
Изкуството на войната. Без цензура (твърди корици)

Изкуството на войната. Без цензура (твърди корици)

  • Модел: Изкуството на войната. Без цензура (твърди корици)
  • Наличност: В наличност
  • 18.00 лв.

„Най-трудното положение възниква, когато мирът е необходим, а войната – неизбежна“
Н. Макиавели

Николо Макиавели (1469-1527) е флорентински писател, историк, философ и държавник – една от най-крупните фигури в политическата мисъл на италианския Ренесанс. Трудовете му са ползвани през следващите векове в цяла Западна Европа при формирането на идеята за модерната държава.

Неговите управленски виждания вълнуват умовете вече половин хилядолетие: за едни той е заклет републиканец, предупреждаващ за машинациите на владетелите, като дава указания за защита на свободите; за други пък е съветник на безскрупулни силови политици, способстващ за насаждането на абсолютизма и тиранията.

Сред най-известните му исторически трудове наред с „Владетелят“, и единственият, публикуван веднага след написването му (1521), е „Изкуството на войната“. Обобщавайки бойния опит на древните народи – гърци, римляни, перси и др., и съчетавайки го с елитни фронтови практики от по-нови епохи – на испанци, французи, германци и пр., Макиавели гради теоретичните основи на модерното военно дело. А предвид важността на армията при държавното управление – независимо за република или за монархтия, то тази книга се явява като естествено продължение на „Владетелят“.

Ключови характеристики
SKU BKTB0000470N
Автор Николо Макиавели
Брой страници 204
Издателство Веси
Категория История, културология и публицистика

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение