Кръгъл пъзел D-Toys от 525 части - Мадоната със Стола, Рафаело Санцио
Кръгъл пъзел D-Toys от 525 части - Мадоната със Стола, Рафаело Санцио

Кръгъл пъзел D-Toys от 525 части - Мадоната със Стола, Рафаело Санцио

  • Модел: Кръгъл пъзел D-Toys от 525 части - Мадоната със Стола, Рафаело С
  • Наличност: В наличност
  • 19.99 лв.

“Мадоната със стола“ – портрет в кръгла форма, дело на художника Рафаело Санцио, е превърната в уникален пъзел от D-Toys. Продуктът се състои от 525 части и отговаря на високите изисквания за качество на марката, като е част от серията “Masters of the Renaissance”. Когато бъде подреден, пъзелът е в нестандартна, кръгла форма.

Рафаело Санцио (Raffaello Sanzio) 

Рафаел или Рафаело Санцио е велик италиански живописец, график, архитект и поет, който е наречен от Джорджо Вазари (биограф на художниците от XVI в.) “Принцът на художниците”. 

Рафаело е роден през 1483 г. в Урбино и много рано губи родителите си. Баща му бил художник, затова първите опити на Рафаел с четката и молива са в неговото ателие. Най-ранната фреска на художника е “Мадоната с Младенеца”, която и до днес се намира в дома-музей на художника. През 1501 г. той постъпва като ученик при Пиетро Перуджино, което обяснява и факта, че ранния му стил е като този на неговия учител. През 1502 г. се появява първата му мадона – “Мадона Солли”. Божията майка ще присъства в творчеството на Рафаел до края на дните му. Около 1504 година се появяват и първите картини на художника, които не са на религиозна тематика – “Сънят на рицаря” и “Трите грации”. Постепенно той си изгражда собствен стил и на бял свят се раждат първите му шедьоври – “Короноването на Мария” и “Венчаването на Дева Мария с Йосиф”. 

В края на 1504 г. Рафаело заминава за Флоренция, където се запознава с Леонардо да Винчи, Микеланджело, Бартоломео дела Порта и др. флорентински майстори. Тяхното изкуство оказва благотворно влияние върху художника, който прилага някои от техниките им в своите картини. 

Първата му поръчка е портрет на госпожа Дони, който е силно повлиян от Джокондата. Образите на светци не спират да бъдат желани от флорентинските благородници и Рафаело не спира да изпълнява такива поръчки. Именно във Флоренция той рисува около 20 Мадони. Те всичките са с различен характер, но майчинското чувство и добротата струят от всяка маска на художника. 

През втората половина на 1508 г. Рафаел пристига в Рим, където остава до края на дните си. Там той се превръща в официален художник на папския двор и получава поръчка да направи стенописите в няколко папски кабинета. За Stanza della Segnatura, където се подписват папските укази, той прави няколко фрески, отразяващи четирите вида интелектуална дейност на човека – богословие, юриспруденция, поезия и философия – “Диспут”, “Мъдрост, умереност и сила”, “Парнас” и “Афинската школа”. 

В периода 1513-1516 г. Рафаел работи по сюжети от Библията, предназначени за шпалир в Сикстинската капела. След смъртта а Браманте през 1514 г. художникът става главен архитект на строящата се тогава катедрала Свети Петър. 

На следващата година е повишен в длъжност главен пазител на древните традиции. “Преждевременната смърт на Рафаел на 37 години, пише Вазари, потапя в скръб целия папски съд.” Самият Папа “плаче горчиво при вестта за смъртта на художника, защото има намерението да го направи кардинал”.

Ключови характеристики
SKU TYPZ0003905
Брой части 525
Изображения Известни личности, История
Категория Пъзели в нестандартна форма D-Toys
Марка D-Toys
Материал Картон
Предназначение За развиване на въображението
Типове пъзел Пъзели с нестандартна форма

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение