Чочарка
Чочарка

Чочарка

  • Модел: Чочарка
  • Наличност: В наличност
  • 14.90 лв.
  • 7.45 лв.

 

Красивата Чезира се омъжва и напуска родното си селце в Чочария, за да заживее с възрастния си съпруг в Рим. Раждането на дъщеря ѝ Розета придава смисъл на живота й. Смъртта на съпруга ѝ след тежко боледуване ѝ носи облекчение.

Въпреки Втората световна война, хранителният магазин на Чезира процъфтява и не след дълго тя натрупва цяло състояние. Рим е бомбардиран и правителството на Мусолини е принудено да избяга. Италия попада под немска окупация. Чезира разбира, че двете с Розета трябва да напуснат дома си.

Майка и дъщеря тръгват по опустелите пътища на Италия само с два куфара с дрехи и пари. Прекарват една година в планината близо до фронтовата линия. Година, която ги кара да видят грозното лице на света и хората във време на зверско насилие. Преживяното ги променя завинаги.

"Чочарка" е един от най-силните антивоенни романи в световната литература, пренесен превъзходно на големия екран със София Лорен в ролята на Чезира.

 

♦  ♦  ♦

Алберто Моравия (1907 - 1990) - псевдоним на Aлберто Пинкерле - е считан за „баща на италианския неореализъм“. Той постига успех още с първия си роман „Безразличните“, последван от добилите световна известност „Чочарка“, „Презрението“, „Конформистът“, „Римлянката“ и др. Въпреки че е носител на най-престижните литературни награди в Италия, през 1952 г. творбите му са забранени от Ватикана. През 1958 г. е номиниран за Нобелова награда за литература.

Ключови характеристики
ISBN 9789542613640
SKU BKBKN001256
Автор Алберто Моравия
Брой страници 304
Жанрове Драма, Филмова екранизация
Издателство Хермес
Категория Друга проза Хермес

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение